Bankkort

Se hvilke fordeler et bankkort har, og når det kan heller være gunstig å bruke et kredittkort for å unngå svindel eller dårlige kjøp.

kreditkort
Loading...
Wise
Wise
 • Gratis overføringer over landegrensene
 • Har opptil 53 forskjellige valutaer

 • Kredittgrense:Debetkort
 • Årsavgift:0 kr
 • Eff. rente:Debet
SØK NÅpå Wise nettside (annonse)

Kortinformasjon

Tilleggskort:Nei
Ansatt:Nei
Uttaksgebyr:0 kr
Aldersgrense:18 år
Valutapåslag:0 %
Inntektskrav:Nei
Rentefritt:Debetkort
Bonus:Nei
Lunar
Lunar
 • Få 2,50 % rente på brukskonto opptil 1 million kr
 • Få kontroll over pengene dine med Norges beste bank-app

 • Kredittgrense:Debetkort
 • Årsavgift:0 kr
 • Eff. rente:Debetkort
SØK NÅpå Lunars nettside (annonse)

Kortinformasjon

Tilleggskort:Ja
Ansatt:Nei
Uttaksgebyr:9 kr
Aldersgrense:0 år
Valutapåslag:2 %
Inntektskrav:Nei
Rentefritt:Debetkort
Bonus:Nei
Lunar Premium
Lunar Premium
 • Gratis valutaveksling
 • Gratis uttak av kontanter

 • Kredittgrense:Debetkort
 • Årsavgift:948 kr
 • Eff. rente:Debetkort
SØK NÅpå Lunars nettside (annonse)

Kortinformasjon

Tilleggskort:Ja
Ansatt:Nei
Uttaksgebyr:0 kr
Aldersgrense:0 år
Valutapåslag:0 %
Inntektskrav:Nei
Rentefritt:Debetkort
Bonus:Nei
Lunar Pro
Lunar Pro
 • Gratis valutaveksling
 • Gratis uttak av kontanter

 • Kredittgrense:Debetkort
 • Årsavgift:0 kr
 • Eff. rente:Debetkort
SØK NÅpå Lunars nettside (annonse)

Kortinformasjon

Tilleggskort:Ja
Ansatt:Nei
Uttaksgebyr:0 kr
Aldersgrense:0 år
Valutapåslag:0 %
Inntektskrav:Nei
Rentefritt:Debetkort
Bonus:Nei

Hva er et bankkort? Et bankkort, også kalt debetkort, er et betalingskort autorisert fra banken din. Kortet lar deg utføre varekjøp og uttak fra din personlige brukskonto. I stedet for å gå i banken for å ta ut kontanter eller å skrive ut sjekker, som var vanlig praksis før i tiden, kan man nå selv ta ut penger i en minibank ved hjelp av et bankkort.

Det er enkelt å bruke bankkort

De aller fleste butikker i Norge i dag har bankterminaler man kan betale med da det er blitt mindre og mindre vanlig å gå rundt med kontanter.

For å bruke kortet ditt må du taste inn en firesifret personlig kode. Det er viktig at du aldri deler denne koden med noen, for hvis denne kommer på avveie kan du risikere at innholdet på bankkontoen din tømmes hvis kortet ditt skulle bli stjålet.

Men er det situasjoner hvor det heller lønner seg å bruke et kredittkort fremfor et bankkort? Vi skal se nærmere på fordeler og ulemper her. 

Handle på nett med bankkort

Handler du stort sett på trygge og anerkjente nettbutikker eller tjenester, er det lite sjanse for å bli svindlet. Men er du en liten eventyrer som liker å prøve nye varer og tjenester som lanseres på ukjente nettsider, er det større risiko for å bli svindlet for penger om du benytter deg av bankkortet fremfor et kredittkort. 

Årsaken er at du er bedre beskyttet mot svindel med et kredittkort kontra et vanlig debetkort i fra banken. Dette gjelder ikke bare om varen ikke dukker opp, men også om varen er defekt, skadet eller selskapet du bestilte hos har gått konkurs. Dette står det mer om i finansavtaleloven i Norge, og gjelder om du: 

 1. Har handlet på kreditt
 2. Handlet som privatperson og ikke næring
 3. Du har først sendt klage til selger

Det må være en konkret skade, feil eller mangel på produktet, og du må ha forsøkt å løse problemer med leverandøren før du kontakter kredittkortselskapet. Om du følger disse trinnene, blir det langt enklere for deg å få tilbake pengene enn med et vanlig bankkort. I tillegg har du ikke tapt dine egne penger som sto på brukskontoen. 

På reise med bankkort

Når du er utenfor Norges porter, er det aldri lønnsomt å handle med et norsk bankkort i utlandet. Årsakene til dette er 

Uttaksgebyrer – Stort sett alle kortutstedere har et uttaksgebyr når du tar ut penger via en minibank i utlandet. Denne ligger typisk på 25 til 45 kroner per transaksjon. 

Valutapåslag – Valutapåslaget for å handle i utlandet, enten du ta ut penger eller handler direkte med bankkortet, ligger vanligvis på rundt 2% av kjøpesummen. 

Normalt sett kommer du ikke unna et valutapåslag med et kredittkort heller, men dette kan være lavere enn på bankkort. I tillegg finnes det en rekke andre ting som du kan spare penger på med det rette kredittkortet i lomma!

 • Reiseforsikring – Du kan få med gratis reiseforsikring på mange kredittkort så lenge du betaler turen helt eller delvis med kortet (avhengig av vilkår på kortet). 
 • Opphold -. I tillegg til reiseforsikring kan du finne kredittkort med store rabatter på overnatting hos kjente hoteller over hele verden. 
 • Aktiviteter – Enkelte kort gir også rabatter på spennende aktiviteter i andre land og i Norge mens du er på ferie. 

Dette og mye mer får du ikke med et vanlig bankkort. 

Frastjålet eller mistet bankkort

Stjeler noen kortet ditt og blir svindlet for penger, er det en mye vanskeligere prosess å få tilbake pengene dine enn om du blir frastjålet penger på et kredittkort. 

Et kredittkort er beskyttet av kredittkjøpsloven, noe som betyr at du vil få tilbake pengene som ble stjålet og banken vil da dekke pengene som ble ranet fra kredittkontoen din. Denne summen kan heller ikke overskride kredittgrensen din på kortet. Men på et debetkort fra banken kan de fort tømme alle pengene du har på brukskontoen. 

Ingen rabatter på bankkort

Er du flink til å håndtere økonomien din og betaler kredittkort i tide, er det store fordeler å bruke dem istedenfor debetkortet for å handle dagligvarer, bensin og alt annet du trenger i hverdagen. Årsaken er at kredittkort har handelsavtaler som er gunstige å få med seg, og disse betingelsene gjelder ikke for bankkort. 

Konklusjon om bankkort

Har du ikke lyst til å sjonglere mellom mange forskjellige kort til å handle mat, bensin og hotellovernattinger, er nok bankkort det enkleste alternativet for deg. Men er du typen som har god oversikt på økonomien og liker å få alt du handler på regning en gang i måneden, er kredittkort det beste alternativet for å spare penger i hverdagen. 

I tillegg finnes det flere og flere forhandlere som aksepterer betaling med apper som Google- og Apple Pay. Der kan du integrere alle kortene dine slik at du slipper å drasse med deg en bunke med kort hver gang du er ute og handler. 

Ofte stilte spørsmål om Bankkort

Koster det noe å bruke bankkort i butikken?

Nei, i Norge er det ingen gebyrer når du bruker bankkortet for å handle i butikk. det kan derimot tilkomme gebyrer om du skal ta ut kontanter i en minibank, en det er svært sjeldent noen trenger å ta ut kontanter etter at Vipps kom på banen.

Kreves det kredittsjekk for å få bankkort?

Ettersom et bankkort er tilknyttet din brukskonto og ikke en kredittkonto, er det ingen kredittsjekk for å få et vanlig bankkort å betale med. 

Kan jeg ha flere bankkort tilknyttet samme konto?

De fleste norske banker tilbyr deg muligheten til å ha flere bankkort tilknyttet samme konto, ettersom mange par har en felles brukskonto som de setter inn penger på for å handle og betale regninger. 

Kan jeg få erstatning om noen stjeler penger fra mitt bankkort?

Du kan få erstattet frastjålet penger fra kortutsteder. Ta kontakt med banken din så kan de hjelpe deg med å rette krav for erstatning fra kortselskapet. 

Hvor mye kan jeg betale med et bankkort?

I Norge er grensen for handel på 300 000 kroner på en transaksjon, mens du kan ikke handle for mer enn 100 000 kroner i utlandet. Vær oppmerksom på at enkelte utsalgssteder har satt grensene mye lavere.