Kredittkort uten valutapåslag – Finnes dette i Norge?

Vi har undersøkt flere banker og kommet fram til flere alternativer til hvordan du kan spare penger på valutapåslag i utlandet.

kreditkort

Dessverre kommer vi ikke unna valutapåslaget på norske kredittkort. Ingen kortutstedere vil risikere at de taper penger mens du handler i utlandet med kortet. Derimot finnes det kort som kan dette mye av disse kostnadene med rabattene du får. Her skal vi nevne noen kredittkort du bør ha med deg på tur, slik at du får nærmest et kredittkort uten valutapåslag.

Reduser valutapåslaget med disse kredittkortene

Selv om du ikke helst kan bli kvitt valutapåslag på kredittkort i Norge, finnes det måter du kan redusere kostnaden ved å velge smart. Her er noen kredittkort du kan vurdere å bruke på din neste ferietur, eller når du handler på nett fra utenlandske nettbutikker.

Loading...

Ikano Visa – Få 2 % tilbake på dagligvarer

Ikano Visa gir 2 % tilbake på dagligvarer når du handler i utlandet.

Dagligvarerabatten på Ikano Visa gjelder i både Norge og i utlandet. Når du handler hos en dagligvarebutikk vil Visa automatisk registrere hvilken bransjekode butikken tilhører. Hvordan vet du at du får rabatten? Ved at forhandleren faktisk støtter handel med Visa-kort, noe de fleste forhandlere i verden gjør. Derfor, neste gang du skal over svenskegrensen for å handle, kan du spare hele valutapåslaget når du veksler om dine penger til svenske kroner! Søk om Ikano Visa her.

Komplett MasterCard – Gir 2 % bonus på netthandel

Komplett MasterCard gir opptil 2 % rabatt når du handler på utenlandske nettbutikker.

Handler du mye på Amazon eller eBay? I så fall er du ikke alene. Faktisk er det over 29 % av nordmenn som foretrekker å handle i utlandet. Men når du bruker kredittkort, debetkort, eller Paypal for den saks skyld, tilkommer det valutapåslag når du veksler om norske kroner.

Derfor kan du heller benytte deg av Komplett neste gang du handler på nett, som gir 2 % på all netthandel. I tillegg får du 1 % på alle øvrige kjøp med kortet i utlandet. Søk om Komplett MasterCard her.

Bank Norwegian Kredittkort – 1 % på alt du handler i utlandet

Bank Norwegian kredittkort gir deg 1 % rabatt på alt du handler i utlandet.

Når du bruker kredittkortet i utlandet får du penger igjen på alt du handler. Dessverre kan du ikke ta ut disse pengene i kontanter. Men du kan derimot opptjene poeng som du kan bruke på å handle ferieturer og hotellopphold via Norwegian.

Selv om du kanskje ikke får kredittkort uten valutapåslag, kan du spare mye av kostnadene ved å benytte deg av disse kredittkortene neste gang du er på reise eller handler fra utenlandske butikker.

Andre forslag til kort for å spare på valutapåslag

Om du vil unngå helt å betale for valutapåslag mens du er på reise, er det noen gode alternativer for debetkort som vi har funnet. Disse gir deg ingen kreditt, og du fyller opp kortene etter hvert som du trenger penger. Men fordelen er at du kan unngå å betale dyre minibankgebyrer og valutapåslag helt med disse kortene.

Wise – Veksle mellom over 50 forskjellige valuta og betale som de lokale gjør

Med Wise Debetkort kan du unngå valutapåslaget helt.

Wise appen gjør det enkelt for deg å veksle mellom norske kroner og andre valuta. Fordelen er at når du for eksempel handler i et Euro-land, betaler du i euro og ikke i norske kroner.

Du kan veksle mellom 50 forskjellige valuta inne på appen helt kostnadsfritt etter at du har overført norske kroner til din konto.

Revolut – Få et eget kort og veksle mellom populære valuta

Revolut Plus gir deg muligheten til å handle i Euro uten valutapåslag.

Revolut er også et kjent alternativ med muligheten for å veksle penger i den lokale valutaen mens du handler i utlandet. Dessverre har de litt færre valuta å velge mellom, og de fleste kontoene koster penger dersom du vil unngå valutapåslaget.

Men reise du mye kan dette absolutt være et enkelt og godt alternativ, og i tillegg kommer flere av de betalte kontoene med en reiseforsikring inkludert.

Lunar – Få redusert valutapåslaget ned til 0,5 %

Lunar kortet gir det lavere valutapåslag enn vanlige kredittkort.

Lunar er også et rimelig alternativ for deg som vil spare penger når d handler i utlandet. Har du et Premium eller Pro-kort fra Lunar får du ingen valutapåslag annet enn det Nets krever for transaksjonen. Dette valutapåslaget ligger på ca. 0,5 % avhengig av hvilken valuta du veksler til. I tillegg får du også inkludert reiseforsikring med Premium eller Pro-kort i lomma.

Typiske valutapåslag på kredittkort i Norge

Som regel ligger valutapåslaget på 1.75 % til 2 % på de fleste kredittkort. Årsaken til at det er et valutapåslag er for at bankene skal kunne tåle store svingninger i valutamarkedet mens du handler.

Når du bruker kredittkortet ditt i utlandet blir som regel beløpet først satt på vent. Dette er fordi at transaksjonen må godkjennes først før pengene blir betalt fra din norske bank i enten Vis eller MasterCard sine systemer. Det kan fort gå 3-4 virkedager før pengene er faktisk trukket og betalt fra din kredittkonto. På denne tiden kan valutakursen på norske kroner ha endret seg ganske mye.

Graf som viser kursutviklingen av norske kroner og amerikansk dollar over 5 dager på Google.

Ovenfor ser du en graf over kursutviklingen mellom amerikanske dollar og norske kroner. Kursen toppet seg 10. mars 2023 på 10,73 kroner per amerikanske dollar. Som du ser gikk kursen ganske kraftig ned den 12. mars.

Andre graf som viser kursutviklingen av norske kroner og amerikansk dollar over 5 dager på Google.

Med en bunn-notasjon på 10,51 kroner, har norske kroner svekket seg nesten 2 % over disse to dagene. For å unngå å bli påvirket av slike svingninger, er banker nødt til å ha en sikkerhetsmargin for å kunne tilby bruk av kortet i utlandet frem til transaksjonen er fullført.

Oppsummering

  • Norske kortutstedere har ikke kredittkort uten valutapåslag. Årsaken er at de er nødt til å skre seg mot svingningene i valutamarkedet mens transaksjonen pågår.
  • Du kan redusere kostnadene på utenlandsk handel ved å benytte deg av kredittkort som har allsidige rabatter som gjelder både i Norge og i utlandet.
  • Om du ikke er interessert i kreditt og vil heller spare penger på uttak og handel i utlandet, er Wise, Revolut og Lunar gode alternativer.

Ofte stile spørsmål om kredittkort uten valutapåslag

Hvor mye koster valutapåslag på kredittkort?

Typisk ligger valutapåslaget på 1.75 til 2 prosent av beløpet du enten tar ut i minibank eller handler for i utlandet.

Finnes det kredittkort uten valutapåslag?

det er for tiden ingen norske kredittkort som vi har testet som ikke har valutapåslag. Men kostnaden varierer noe fra kortusteder til kortusteder, så sjekk hvilket som er rimeligst om d handler mye i utlandet.

Kan jeg tjene bonus på å handle i utlandet?

Ja, enkelte kredittkort tilbyr også rabatter i utlandet. Du kan se på listen ovenfor for å velge de kortene som gir mest tilbake på handel av dagligvarer, spisesteder og andre aktiviteter.

Hvorfor har kredittkort valutapåslag?

Hovedsakelig er det for at banken ikke skal få ekstra kostnader forbundet med transaksjonen din. Når du handler i utlandet kan det ta flere dager før transaksjonen er fullført, og derfor er banken nødt til å ta et valutapåslag for å sikre at ikke kursen er for lav når pengene er mottatt.

Finnes det noen øvre grense for valutapåslag på kredittkort?

Som regel er den øvre grensen på 2 prosent av uttaksbeløpet, men enkelte banker kan ha høyere valutapåslag enn dette. Det er altså ingen fastsatt grense for bankene på valutapåslag.