Hva er et debetkort?

Et debetkort er rett og slett ditt vanlige betalingskort som er knyttet til din brukskonto i banken der du er kunde.

kreditkort

Kanskje du er en av de mange som ikke er helt sikre på hva som egentlig er forskjellen mellom et kredittkort og et debetkort? Fortvil ikke – vi forklarer deg med enkle ord i denne artikkelen hva et debetkort faktisk er, og på hvilke punkter det skiller seg fra et kredittkort.

Et debetkort er rett og slett ditt vanlige betalingskort som er knyttet til din brukskonto i banken der du er kunde. Når du betaler med dette kortet, trekkes pengene umiddelbart fra den aktuelle saldoen du har på din bankkonto – noe som for eksempel gjør det tilnærmet umulig å overtrekke kortet.

Når du tar i bruk et kredittkort, derimot, innebærer det at du låner kreditt fra banken som du betaler tilbake ved et senere tidspunkt. Ettersom dette er et lån, vil et kredittkort ha høye renter og ofte mange gebyrer. Her gjelder det å finne et kredittkort som passer til akkurat ditt bruk.

I Norge er BankAxept-bankkort de mest vanlige debetkortene, og de fleste av disse er også Visa-kort. Det betyr likevel ikke at alle Visa-kort er debetkort, og det er kanskje her mange blir forvirret. Hvis du er usikker på om Visa-kortet ditt er et debet- eller kredittkort, kan du se etter BankAxept-logoen i hjørnet på baksiden av kortet ditt. Finner du denne på kortet, betyr det at du har et Visa debetkort, og at beløpet reserveres fra kontoen din umiddelbart når du bruker kortet.

Kredittkort vs Debetkort

Her har vi laget en liten oversikt over hva de største forskjellene er mellom debetkort og et kredittkort, slik at du kan gjøre deg noen tanker selv om hva som passer best for deg.

Som du ser har begge korttypene både ulemper og fordeler, og det beste er nok å ha både et debetkort og et kredittkort for å få best mulig utbytte av ulike fordeler og tilbud. Når du betaler varer og tjenester med debetkort, er det lettere å holde oversikt over eget forbruk, siden du da ikke bruker penger du faktisk ikke har. Når du kjøper ting på nettet, er i utlandet eller bestiller flybilletter, kan det imidlertid være gunstigere med et kredittkort.

Dette er fordi du er bedre sikret mot nettsvindel gjennom egne lovbestemmelser for kredittkort, i tillegg til at de aller fleste kredittkort har reiseforsikringer som trer i kraft idet du benytter kredittkortet for å betale minst halvparten av transportkostnadene på reisen din.

Hva er billigst å bruke – debetkort eller kredittkort?

Hva det koster å bruke et debetkort, er i aller høyeste grad avhengig av hvilken bank du er kunde i. De fleste banker vil som regel ha flere ulike debetkort tilgjengelige, slik at du kan finne et med vilkår og priser som passer deg best, for eksempel hvis du er student. Ettersom vi i Norge de siste årene har snudd oss mer vekk fra kontantbetaling til fordel for kortbetaling, har de fleste banker null gebyrer for bruk av debetkort ved varekjøp i butikker og nettbutikker.

De fleste utsalgssteder i Norge har kortterminaler, og nå er det vanligst med chip-betaling med debetkort i stedet for at du betaler ved å dra magnetstripen i bankterminalen. Du stikker bare kortet inn og taster din private PIN-kode. Så utbredt har det blitt å betale varer med bankkort i stedet for kontanter, at enkelte banker, for eksempel DNB, nå har begynt å ta gebyr også for kontantuttak i minibank.

Betaler du med kredittkort i butikk og nettbutikk, vil dette også ofte være gebyrfritt, men det er lurt å sjekke priser og vilkår hos aktuell kredittkortaktør først. Det kan ofte koste opp mot 50 kroner å ta ut penger fra kredittkort i minibank, og vær også oppmerksom på at rentene begynner å løpe i det øyeblikket du tar ut penger. Bruker du kredittkortet til varekjøp, vil det som oftest være en rentefri betalingsutsettelse på inntil 45 dager.

Sammenlign kredittkort hos oss i dag

Loading...
TF Bank Mastercard
TF Bank Mastercard
  • Kåret til beste kredittkort 2023
  • Fordeler og forsikringsytelser på reise

Eff. Rente 26,69% kr 25.000/12 mnd, kost. 3 337 totalt kr. 28 337.

  • Kredittgrense:150 000 kr
  • Årsavgift:0 kr
  • Eff. rente:26,69 %
SØK NÅpå TF Banks nettside (annonse)

Kortinformasjon

Tilleggskort:Ja
Ansatt:Ja
Uttaksgebyr:0 kr
Aldersgrense:18 år
Valutapåslag:1,75 %
Inntektskrav:Ja
Rentefritt:43 dager
Bonus:Nei

Ofte stilte spørsmål om debetkort

Kan jeg ha flere debetkort tilknyttet samme konto?

Du kan ha flere kort tilknyttet samme konto, men det kan tilkomme gebyrer og ekstra kostnader forbundet med å opprette flere kort. Ta kontakt med banken din for å opprette tilleggskort til din brukskonto.

Hvor mye koster det å ha et debetkort i året?

Det er ikke alle banker som opererer med årsgebyrer på debetkort, men normalt ligger denne kostnaden på mellom 200 til 300 kroner per år.

Får jeg regning på beløpet jeg bruker på debetkort?

Når du benytter deg av et vanlig bankkort så får du ingen regning på beløpet du bruker. Når du handler blir beløpet du handler for reservert med en gang, og betyr at du ikke kan bruke mer enn det som du har tilgjengelig på konto.

Hvor mye kan jeg handle for per dag med et debetkort?

Bankkort grensene i Norge er som regel på mellom 100.000 til 300.000 avhengig av hvilket kort ud har. For å eventuelt øke grensene kan du ta kontakt med banken din.

Hvordan kan jeg sørge for at ikke alle pengene mine er tilgjengelig på mitt debetkort?

Den enkleste løsningen for dette er å opprette en separat lønnskonto og heller overføre penger til forbruk på en egen brukskonto som du overfører penger til selv. dermed får du mer oversikt over hvor mye penger du bruker på kortet hver måned.