Beste bank i Norge – Topp 10 for privatkunder

Her får du vite hvilken bank som er beste bank i Norge ut ifra ra 13 forskjellige banker som er målt av EPSI på kundetilfredshet.

kreditkort

Det er flere forskjellige kriterier vi har til banken vår. Mange vil gjerne samle så mange av sine bank- og forsikringstjenester hos en og samme bank. Men hva er beste bank i Norge for privatpersoner? EPSI kjører undersøkelser hver år for å finne ut hvilke banker nordmenn er mest fornøyde med. Her blir bankene målt på en skala fra 1 til 100 over hvor tilfredse kundene er med tjenestene, kundeservice og kvaliteten på produktene de leverer.

I 2022 ble det foretatt 5000 dybdeintervjuer med både privatpersoner og bedrifter, og studien viser til et lavmål siden EPSI startet målingene sine i 2006. Vi skal se nærmere på bankene rangert fra høyest til lavest i denne artikkelen. Her får du topp 10 beste banker og i tillegg de 3 bankene som rangerer lavest på målingen.

1. Sbanken

Sbanken, tidligere Skandiabanken, fikk totalt 80,4 poeng på EPSI undersøkelsen og troner høyt over andre banker i Norge på kundetilfredshet. Med en enkelt konsept om at alt skal kunne gjøres på nett uten dyrebankfilialer, har de holdt fokus på å holde prisene nede på lån og kreditter for kundene sine.

De er en gebyrfri bank som leverer alle sine tjenester på nett, men likevel leverer de fremragende og rask kundeservice på e-post og telefon om du trenger hjelp. Hovedområdene for Sbanken er sparing, boliglån og kredittkort.

Litt fakta om Sbanken kredittkort

Sbanken kredittkortDetaljer
Årsavgift0 kr
Rentefri periode50 dager
Rabatter og bonusIngen
ForsikringReise og avbestillingsforsikring
Effektiv rente20,39 %

2. Sparebank 1

Sparebank 1 er en av de største sparebankene i Norge. De har et bredt spekter av tjenester for privat- og bedriftskunder, inkludert lån, sparing, investeringer, forsikring og betalingsformidling. Sparebank 1 har en lang historie i Norge, og har vært en viktig aktør i det norske finansmarkedet i over 200 år.

Banken har et stort antall filialer over hele landet, og tilbyr også en rekke digitale tjenester for å gjøre det enkelt for kundene å administrere sine finanser på nett. Sparebank 1 har også et sterkt engasjement for lokalsamfunnet, og har et bredt spekter av sosiale og kulturelle prosjekter som de støtter.

Ut i fra EPSI-undersøkelsen i 2022 fikk de totalt 77,2 poeng for kundetilfredshet. Med en lang tradisjonsrik historie i Norge, er det tydelig at de har lært noe om kundeservice i løpet av disse 200 årene.

Litt om kostnader hos Sparebank 1

Sparebank 1 TjenesterKostnad
Årsavgift kredittkort120 kr (om du vil ha cashback)
Regningsbetaling nettbank0 ,-
Minibankuttak i Norge40 kr + 1 %
Minibankuttak i utlandet2 % valutapåslag
Effektiv rente23,9

3. Sparebanken SF

Sparebanken SF er en av Norges ledende sparebanker som fikk 75,5 poeng i kundetilfredshet i 2022. De har en lang historie i Norge og kan tilby personlig og profesjonell service til kundene sine. Banken har et bredt utvalg av finansielle produkter og tjenester for sine privatkunder, og de har et stort nettverk av filialer over hele landet for å gjøre det lett for kundene å få tilgang til deres tjenester. Blant annet kan du låne, investere og forsikre alle dine eiendeler enkelt på nett.

I tillegg har Sparebanken SF et sterkt fokus på digitalisering, de tilbyr flere digitale løsninger for kundene å administrere sine finanser på en enkel og sikker måte, enten det er via nettbank, mobilapp eller andre digitale plattformer. Banken har også et stort fokus på bærekraftig økonomi og har flere initiativer som gjør det mulig for kundene å investere i bærekraftige prosjekter.

Litt om kortkostnader hos Sparebanken SF

Sparebanken SFPris
Varekjøp0,-
Minibankuttak i Norge10,-
Minibankuttak i utlandet40 kr +1% 
Årspris0,-
Effektiv rente23,7 %

4. Landkreditt Bank

Landkreditt Bank er en unik aktør i det norske finansmarkedet, som har som mål å være en bank for folk flest. Banken er eid av sine kunder og har et sterkt fokus på å tilby gode priser og service til sine kunder. Landkreditt tilbyr lån og sparing samt både skade- og personforsikringer til sine privatkunder.

Banken har enkelte filialer spredt i Norge, men de har også et stort fokus på digitalisering og tilbyr flere digitale løsninger for kundene å administrere sine finanser på en enkel og sikker måte, enten det er via nettbank eller mobilapp.

Landkreditt Bank er opptatt av å være ansvarlig og bærekraftig i sin drift. Samtidig gir de ofte tilbake til lokalsamfunnet og støtter flere prosjekter for å forbedre livskvaliteten for folk i områdene rundt dem. Dette vises godt med en total kundetilfredshet på 75,1 poeng og rangeres som nummer 4 på listen.

Tjenester hos Landkreditt Bank

Landkreditt BankRente
Boliglån opptil 75 %3,99 %
Gårdssparing for unge4,75 %
BSU4 %
Høyrente konto2,80 %
Effektiv rente på kredittkort22,96 %

5. Handelsbanken

Handelsbanken er en av Norges eldste og mest anerkjente banker, med en lang historie som går tilbake til 1871. Banken er en del av det svenske Handelsbanken-konsernet, som er kjent for å ha en unik filosofi om å være en lokal bank med en personlig tilnærming til kundene sine.

Handelsbanken tilbyr finansielle tjenester fra A- Å for sine privatkunder, som blant annet lån og sparing til investeringer og forsikring. Banken har et stort nettverk av filialer over hele Norge som kan tilby personlig og profesjonell service til kundene over hele landet. I årets undersøkelse fikk de totalt 74,8 poeng og havner på en femteplass over de beste bankene i Norge.

Litt om kredittkort fra Handelsbanken

Handelsbanken kredittkortEgenskaper
Årsavgift250,- Gold
Effektiv rente21,33 %
Fordeler10 % rabatt på billeie fra Hertz
ForsikringReiseforsikring
Rentefri periode45 dager

6. Sparebanken Sør

Med en kundetilfredshet på 74,6 havner banken på en sjetteplass over de mest populære bankene i Norge.

Sparebanken Sør er en regional sparebank i Norge som tilbyr et bredt spekter av finansielle tjenester til kunder i sørlandsområdet. Banken ble stiftet i 1848 og har siden vært en viktig institusjon i lokalsamfunnet. Banken har et stort fokus på personlig service og på å være en aktiv deltaker i lokalsamfunnet, og har vært en av de mest fremadskuende sparebankene i å tilby digitale tjenester til kundene sine.

Sparebanken Sør har mange forskjellige tjenester og produkter til privatkunder. Enten du trenger lån, sparing eller forsikring, har de deg dekket på alle plan.

Utvalg av produkter og priser fra Sparebanken Sør

Sparebanken SørEgenskaper
Forsikring
 • Reiseforsikring
 • Barneforsikring
 • Bilforsikring
 • Huskforsikring
Lån og eiendom
 • Boliglån
 • Fastrentelån
 • Billån
Dagligbank
 • Nettbank
 • Kredittkort
 • Bankkort
Sparing
 • BSU
 • Fond
 • Pensjonssparing
Eiendomsmegling
 • Sørmegleren

7. OBOS Banken

OBOS Banken har høye kundetilfredshetsnivåer og er kjent for å tilby god service og støtte til kundene sine. Med en score på 71,3 poeng i årets analyse fra EPSI, er det en klar bekreftelse på dette. Banken har også en aktiv rolle i lokalsamfunnet og jobber med å fremme bærekraftige utviklingsprosjekter og å støtte vekst og utvikling i regionene der de har filialer.

Finansielle tjenester til privatpersoner og bedrifer inkluderer lån, sparekontoer, investeringer, forsikringer og pensjonsprodukter. Banken tilby digitale løsninger for det meste, noe som gjør det enkelt for kundene å håndtere sine økonomiske behov på en praktisk og effektiv måte.

Litt om OBOS Bankens fordeler

OBOS BankenFordeler
Sparekonto

2,7 % rente

Boliglån Grønt boliglån på 3,75 % rente
Avdragsfrihet

Om boligen er mindre enn 60 % belånt kan du få avdragsfrihet

Mobilkonto

Kortene støtter både Apple- og Google Pay

Kundeservice

Åpent mandag til torsdag kl.09.00 til kl. 16.00, fredager kl.0900 til kl. 15.30 på telefon 22 86 58 00

8. Fana Sparebank

Fana Sparebank er en lokal sparebank i Bergen, Norge, med en lang historie som går tilbake til 1836. Banken har sin opprinnelse som en sparebank for de ansatte i Fana Jernbaneforening, men har siden vokst til å bli en veletablert sparebank som tilbyr finansielle tjenester til privatpersoner og bedrifter i området.

De har et sterkt fokus på å tilby en personlig og nær service til sine kunder, og har en sterk tilknytning til lokalsamfunnet. Banken jobber aktivt med å fremme bærekraftige utviklingsprosjekter i området og støtter vekst og utvikling i regionen.

Med en kundetilfredshet på 71 poeng havner banken på en syvendeplass på vår liste.

Litt om Fana Sparebank lån og kort

Fana SparebankKostnader
Kredittkort

16,82 % effektiv rente

SmålånEffektiv rente fra 11,92 %
Billån

Effektiv rente fra 6,7 %

Boliglån

Effektiv rente fra 4,7 %

FastrentelånEffektiv rente fra 4,19 %

9. Eika Alliansen

Eika er en av Norges ledende sparebankforeninger, med en lang historie som går tilbake til 1838. Banken tilbyr produkter innen lån, sparing, investering, forsikring og pensjonsprodukter, og har også et stort fokus på å tilby digitale løsninger for å gjøre det enkelt for kundene å håndtere sine økonomiske behov.

Med sitt brede spekter av finansielle tjenester, personlige service og sterk samfunnsengasjement, er Eika en viktig aktør i det norske sparebankmarkedet og et pålitelig valg for kunder som ønsker å ta ansvar for sin økonomi og samfunnet rundt seg. Til tross for dette får Eika Alliansen en ganske lav score på 70,7 fra EPSI.

Litt fakta om Eika kredittkort

Eika kredittkortKostnader
Årsavgift

0,-

Rentefri periode45 dager
Rente

Effektiv rente 25,11 %

Minibankgebyr

39,- + 1 %

Valutapåslag1,95 %

10. Nordea

Nordea er en av de største banker i Norden, med røtter som går tilbake til 1820. Banken har sin opprinnelse i Finland, men tilbyr i dag sine tjenester til kunder i hele Skandinavia, inkludert Norge. Nordea tilbyr et bredt spekter av finansielle tjenester til privatpersoner, bedrifter og organisasjoner, inkludert lån, sparing, investering, forsikring og pensjonsprodukter.

Med sin solide finansielle stilling, brede spekter av finansielle tjenester og sterk fokus på personlig service, er Nordea en pålitelig og attraktiv aktør for norske kunder som ønsker å ta ansvar for sin økonomi. Dessverre havner banken på en jumboplass her i Norge som nummer 10 med kun 69,4 poeng i kundetilfredshet.

Produkter og fordeler hos Nordea

Nordea NorgeFordeler
Lån

Tilbyr alle typer lån inkludert kredittkort og refinansiering av forbrukslån

Overføring utenlandsLave gebyrer på å sende penger fra nettbanken til andre Nordea filialer i Norden.
Sparing

Tilbyr en rekke forskjellige produkter for både ungdommer og pensjonssparing

Renter

Boliglån på 4,45 % eff.rente. Forbrukslån fra 10,9 % eff. rente.

ForsikringTilbyr et bredt spekter av skadeforsikringer og personforsikringer til privatkunder.

11. Storebrand Bank

Under topp 10 listen kommer Storebrand på en ellevteplass. Banken er et ledende selskap i Norge, med fokus på å tilby sine kunder en enklere og mer bærekraftig livsstil. Selskapet tilbyr et bredt spekter av produkter og tjenester innen sparing, pensjon, forsikring og banktjenester.
Gjennom sitt digitale økosystem, gir Storebrand sine kunder muligheten til å enkelt håndtere sin økonomi og leve en mer bærekraftig livsstil. Med avanserte verktøy og tjenester, tilbyr selskapet en unik opplevelse for sine kunder, og hjelper dem å nå sine mål og drømmer.

Storebrand har en sterk posisjon i det norske markedet, og har vært en pioner innen bærekraftige investeringer i over 100 år. Men til tross for sine innovative tjenester er ikke kunder spesielt fornøyd med banken. I EPSI undersøkelsen fikk Storebrand bare 69,3 poeng kundetilfredshet.

Litt om Storebrand banktjenester

Storebrand Fordeler
Refinansiering 

Refinansiering av dyr kredittgjeld med effektiv rente fr 11.53 %

Bilforsikring10 % rabatt på bilforsikring om du bestiller på nett dersom du ikke har bonustap.
Investering

Utviklet en egen investeringsapp som hetter Kron

Boliglån

Tilbyr en lav effektiv rente fra 4,1 %

NettbankInnovativ løsning hvor du kan bestille både banktjenester og forsikring

12. Danske Bank

Danske bank som tidligere har vært med i topp 10 i flere år har sunket betraktelig i målingene i år. Banken er en av de ledende bankene i Norge, og tilbyr en rekke tjenester og produkter til privatkunder. De har en sterk tilstedeværelse i det norske markedet, og har vært en pålitelig partner for sine kunder i over 100 år.

Danske Bank er totalleverandør av lån, sparing, forsikring og investeringer for privatpersoner, og har egne rådgivere innenfor investering og sparing. Bankens digitale plattform gir kundene enkel tilgang til sine konti og muligheten til å utføre transaksjoner på en sikker og praktisk måte.

Banken har hatt et stort fokus på kundetilfredshet og høy kvalitet på sine tjenester de siste årene. Men til tross for dette er Danske Bank en av bankene med minst fornøyde kunder med kun 64,2 poeng.

Litt om Danske Bank kundeprogram

Danske Bank KundeprogramFordeler
Basis

Koster 300kr i året og brukskonto og bankkort

GoldKoster 50kr/måned og gir deg Gold kredittkort og reiseforsikring
Platinum

Koister 75kr/måned med ekstra reisefordeler som Concierge service, bagasje-og nøkkelservice

UNG

Ingen årsgebyr og gratis kort fr personer mellom 18 til 27 år

13. DNB får bunnplassering

DNB er en av de største bankene i Norge, med en lang historie som tilbyr en rekke produkter og tjenester til privatkunder, bedrifter og organisasjoner. I år havner de på bunnivå over Norges banker, og har hatt virksomhet i Norge i over 160 år.

DNB hovedområdene for privatkunder er lån, sparing, forsikring og investeringer. De har også et bredt utvalg av kredittkort med ulike fordeler. Bankens digitale plattform gir kundene enkel tilgang til sine konti og muligheten til å utføre transaksjoner på en sikker og praktisk måte.

Bankens erfarne team av rådgivere er alltid tilgjengelige for å hjelpe kundene med å nå sine økonomiske mål. Men til tross for dette er DNB banken kunder er minst tilfreds med i denne målingen, og får ikke mer enn 63,7 poeng.

Litt om DNB Nor kredittkort

Danske Bank KredittkortFordeler
Ung

For personer under 28 år og har lavere transaksjonsgebyrer og ingen årsgebyr

PlussKoster 295 kroner i året og er beregnet for personer over 28 år. 
DNB MasterCard

Ingen årsgebyr og gir rabatter på bensin, elbillading og reiseforsikring.

SAGAberegnet for personer med minst 1 million i inntekt og gir ekstra gunstige betingelser på lån og eksklusive rabatter. 

Norske banker fikk totalt 69,5 poeng i kundetilfredshet

Siden 2018 har kundetilfredsheten og tillitten til norske banker sunket med hele 2,1 poeng. ESPI sin rapport viser en klar nedadgående trend, og har faktisk ikke vært lavere enn siden 2016. Så hva er årsaken til at bankene har fått svekket tillitt fra privatkundene?

Rapporten viser til flere faktorer som har påvirket fjorårets undersøkelse, og en av årsakene er nok de store renteøkningene som har vørt i løpet av 2022. Med hele 6 rentehopp fra Norges Bank er det nok mange som er misfornøyde med å måtte betale mer for sine lån til bankene. Her kan du lese rapporten og oppdatere deg på hvilke faktorer rapporten er basert på.

Les mer om bankkort og det enkleste kredittkortet å få. Se om du kan betale regninger med ditt banks kort?